nedjelja, 13. svibnja 2012.

Položaj žena u društvu

Već od pamtivijeka, žene u društvu nisu u ravnopravnom položaju s muškarcima, postaju robovi obitelji, nemaju ista prava, odnosno smatra se da moraju biti podređene muškarcima. Tko je glavni krivac sve tome? Može li se naći krivac u svakodnevnom životu ili u vjeri?

Ako pogledamo simboličke prikaze Biblije, vidjet ćemo da je Eva nakon što je pojela zabranjeni plod jabuke, automatski postala krivcem svih ljudskih nevolja. Također, u svim većim svjetskim religijama, dominiraju bogovi. Jeste li ikad čuli da je božica stvorila svijet? A da se ne govori o totalnoj izoliranosti žena. Tko je tomu krivac: muškarac ili sama žena?

No, s vremenom se položaj žena mijenjao i danas se bitno razlikuje u odnosu na prošlost. U prošlosti je njihov položaj bio veoma težak jer je većina ljudi smatrala da im je mjesto kod kuće, nisu se smjele pojavljivati na ulicama, društvu, a kamoli u politici. Ipak, nisu sve žene prihvaćale ovakvu politiku. Nekolicina njih težila je nekakvom uspjehu putem koji je bio posut trnjem, a po svom postignuću bile su ismijane. Te žena su svojom karizmom i moći uspjele zauzeti položaj u povijesti koji je inače namijenjen muškarcima i time su obilježile svoje vrijeme. Stoga donosim ljestvicu deset nautjecajnijih žena u povijesti:
  1. Majka Tereza
  2. Kleopatra
  3. Ivana Orleanska
  4. Kraljica Viktorija
  5. Indira Gandhi
  6. Marie Antoinette
  7. Marie Curie
  8. Eleanor Roosevelt
  9. Marija Magdalena
  10. Harriet Tubman

U 19.stoljeću javlja se feminizam, kao jedna od posljedica industrijske revolucije. Bio je to pokret koji je omogućio ženama da  postanu sve značajniji dio radne snage, pogotovo za vrijeme Prvog svjetskog rata kada su zamjenjivale muškarce na frontu. Feminizam se javljao u dva oblika: kao pokret za ravnopravnost u plaćama i kao pokret za davanje glasa ženama.

U novije doba, feminizam je kao pokret i način razmišljanja prestao biti "in" te mlade djevojke u zapadnom svijetu sebe često smatraju tradicionalnijim nego što su to bile njihove majke. Djevojke i žene danas uživaju apsolutno sva zakonska, običajna i moralna prava kao i muškarci, a sve češći primjeri žena koje se bave najtežim, najopasnijim i najzahtjevnijim poslovima na svijetu, koji su nekoć bili isključivo muški, tjeraju nas da pomislimo kako doba istinske jednakosti samo što nije došlo, ako već i nismo u njemu. Uostalom, ako ste žena i ako Vam je sve na dohvat ruke, nije li one mrzovoljne gospođe iz različitih ženskih udruga pregazilo vrijeme?
Žena je zadobila veliku samostalnost u društvu, prije svega, svojim aktivitetom i ulogom koju je prvo ostvarila u porodici i kasnije u društvu. Istina, tu ulogu je potpomogao društveni razvoj, prije svega, privredno – ekonomski rast, mogućnost egzistencije izvan porodice i njenog posjeda, pa do značajne pozicije žene kao privrednog, političkog i općedruštvenog potencijala.

U sljedećem postu, naglasak će biti na razlike između "muškog" i "ženskog" vodstva.

Lijep pozdrav do idućeg posta ;)

1 komentar: