ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Kako napredovati u "muškom" poslovnom svijetu?



Iako žene danas čine polovicu radne snage i postižu bolje rezultate u obrazovanju od muškaraca, one ipak čine neznatan dio na višim hijerarhijiskim pozicijama, što sam već napomenula u prijašnjim postovima, te za isti posao i istu razinu odgovornosti dobivaju manje plaće od muškaraca. Prema istraživanjima Sheportala, žene u prosjeku zarađuju za trećinu manje od svojih muških kolega, a kao razlog tome navodi se isključivanje žena iz neformalnih mreža unutar tvrtke, a isto tako i muško "ekipiranje", zatim predrasude o nesposobnosti ženskih vođa, a isto tako i nedostatak uzora.

Međutim, u svemu tome postoji nekoliko načina na koji žena može doseći vrh hijerarhije. Muškarcu je posao neka vrsta igre u kojima on slijedi određena pravila, no kao i sva druga pravila, tako se i ova mogu naučiti. Pa pogledajmo:

  • Pokažite svoju odlučnost - ponašajte se kao da znate što radite pa čak i onda kada niste sigurni u to, pomoć potražite kada više nemate izlaza te istaknite svoje uspjehe i prednosti.
  • Pokažite snagu - ako vas protivnik pobijedi, nemojte to pokazati te nastojite preuzeti odgovornost i kontrolu.
  • Igrajte za pobjedu čak i kada igra prestane biti zabavna - da biste pridobili klijente i razvili posao, budite spremni na prekovremeni rad, a isto tako i na modifikaciju istine i laž.
  • Ne unosite emocije u igru - nemojte se previše vezati za partnere i klijente, kritike ne shvaćajte osobno.
  • Unesite malo agresivnosti (snaga, odlučnost, hrabrost, otvorenost) - odaberite tim u kojemu želite sudjelovati, posao na kojem želite raditi; muškarci očekuju da pokažete agresivnost u poslovnom svijetu kao dokaz zainteresiranosti, prevladajte strah i izložite se riziku.
  • Borite se - pronađite slabosti protivnika, budite fer - play igrač.
  • Vi ste dio tima - budite odani timu, surađujte, nemojte svoje osobne interese stavljati na prvo mjesto, nosite uniformu kakvu nosi cijeli tim jer odjeća utječe na karijeru.

Nema komentara:

Objavi komentar