utorak, 15. svibnja 2012.

Karijera ili obitelj?

Nakon što su žene s godinama borbe napokon postigle ravnopravnost s jačim spolom u poslovnom svijetu, ipak im ostaje obiteljska funkcija zbog kojeg žene raspolažu s manje vremena. Iako se mogu zaposliti u bilo kojem segmentu ljudske djelatnosti, one se susreću s preprekama koje ne postoje u životu zaposlenih muškaraca. 

Prema istraživanju koje je objavljeno na Sheportalu, dokazano je da prekovremeni rad muža od 60 sati tjedno nepovoljno utječe na karijeru njegove žene pa čak i do te mjere da ona prekida svoj radni odnos. S druge strane, prekovremeni rad žena neće utjecati na kvalificirane muškarce, odnosno na njihovu karijeru, niti na prekid radnog odnosa.
Izazov između rada i obitelji može biti prevladan uz učinkovito upravljanje vremenom i balansiranjem ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Pravila za zaposlenu mamu:
  • smanjite obveze u kućanstvu ( zapitajte se je li zaista potrebno bas sada obrisati prašinu)
  • i suprug mora pomoći ( izrada plana obavljanja kućanskih poslova)
  • izrada planova (s planom sve ide bolje, dogovor oko dnevnog obavljanja kućanskih obveza)
  • ne odgađajte vrijeme za djecu ( nije bitno koliko vremena provedete s djecom, nego kako to vrijeme provodite)

U suvremenim organizacijama koje koriste ICT poslovanje, žene imaju mogućnost obavljanja posla od kuće što uvelike omogućuje razvoju njezine karijere bez zapostavljanja obitelji. Najveći poticaj ovakvom obavljanju poslova je fokusiranje na zadaće i istovremeno obavljanje kućanskih obveza, zatim fleksibilnost radnog vremena, bolja koncentracija na izvršavanje obveza, povećanje učinkovitosti rada te smanjenje troškova.
Ovakva vrsta obavljanja posla ima i nedostatke, a kao glavni navodimo nedostatak interakcije, izoliranost, usamljenost, nedostatak izravne konkurencije što dovodi do gubitka osjećaja pripadnosti radnom kolektivu.
Kako bi ostalo više vremena za obitelj, u ovakvoj vrsti obavljanja posla bitno je znati odvojiti privatni od poslovnog života. Isto tako, potreban je radni prostor, samoorganizacija te se treba naviknuti na odvojenost od ostalih radnika. Takvim načinom rada poboljšat će se produktivnost i kvaliteta života.



Prema podacima iz istraživanja 2010. i 2011.godine, saznali smo da muškarci manje teže ostvarivanju karijere nego žene, a kao razlog navode da je sada vrijeme u kojem žene imaju priliku pokazati što znaju i koliko vrijede. No, to ipak ne znači da da su privatni život zanemarile.

2 komentara:

  1. Uz dobar plan i organizaciju sve se moze,i graditi karijera i imati obitelj.Ne odgadajte vrijeme za djecu:).Tek ce vam oni dati najvise motiva da napredujete i ostvarite svoje snove .Bravo kolegice u potpunosti se slazem s vasim razmisljanjem :)

    OdgovoriIzbriši
  2. sve se može kad se hoće :) ali jako je teško biti veoma uspješan u svom poslu i odgajati djecu..smatram da žena može u potpunosti uspjeti na poslu samo ako ima uz sebe ljude koji će joj pomoći voditi brigu za obitelj,inače sama će sve to uspjeti kombinirati vrlo teško..

    OdgovoriIzbriši